Osg Sigorta Genel Müdürü Genç İş Adamı Mehmet DAŞTAN
Sigorta satın alırken dikkat etmeliyiz!
1.yetkili sigorta acentesi
Poliçenizi satın aldığınız kişi ve/veya kurumun hazine bakanlığına bağlı olarak tobb nezdinde tutulan levhaya kayıtlı olduğuna ve poliçesine aracılık ettiği sigorta şirketi tarafından yetkilendirilmiş olduğuna dikkat edin.
Yetkili olmayan kişilerden başka bir deyişle “çantacılar”dan satın alınan poliçeler olası hasarlar sonrasında ciddi problemler yaşamanıza yol açar.
2.risklerin tespiti
Hangi risklerle karşı karşıya olduğunuz ve teminat altına almanız gerektiği son derece önemli bir husus. Zorunlu poliçeler dışında ihtiyacınız olabilecek poliçeler konusunda acentenizden danışmanlık isteyebilirsiniz.
Örneğin; trafik sigortası, kaza anında karşı tarafa vereceğiniz zararları 41.000tl’ye kadar karşılar. Bu rakamın üzerindeki hasarları cebinizden karşılamak zorunda kalırsınız. Günümüzde trafikte bulunan araçların değeri düşünüldüğünde bu riskiniz için ekstra bir poliçe satın alınması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Veya işyerinizde çalışan personellerinizin başına gelebilecek kazalardan oluşan sorumluluğunuzu bir “işveren mali mesuliyet sigortası” ile teminat altına almak mümkün.
3.doğru teminat ve poliçenin içeriği
Yukarıda bahsettiğimiz üzere hangi risklerinizi teminat altına alacağınıza karar verdikten sora bu risk için doğru sigorta poliçesinin seçimi ve poliçenin içerisindeki klozlar(maddeler) hakkında bilgi edinin. Poliçenin genel şartları, özel şartları, teminat dışı kalan haller, poliçedeki muafiyetler ile ilgili mutlaka bilgi sahibi olun.
4.prim ödenmesi ve tahsilat makbuzu
Sigorta priminin tamamının, primin taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa peşinatın (ilk taksit) sözleşme yapılır yapılmaz ve en geç poliçenin teslimi karşılığında ödenmesi gerekir. Prim veya peşinat ödenmediği takdirde poliçe teslim edilmiş olsa dahi sigortacının sorumluluğu başlamaz.
Poliçenizi teslim alırken mutlak suretle tahsilat makbuzunuzu isteyin.