World News Turkey

Dünyanın ilk Üniversitesi Harran’da…

Dünyanın ilk Üniversitesi Harran’da…
41
03 Kasım 2020 - 8:40

Haber: Mehmet Baran Şeker

Şanlıurfalı işadamı İbrahim ŞEKER dünyanın ilk üniversitesinin bulunduğu ve bereketli ovasıyla güneydoğunun beyaz altını pamuk kaynağı olan Harran İlçesini ziyaret etti.

Harran ilçesinin bilimsel, tarihi ve dini öneme sahip olduğunu belirten işadamı İbrahim Şeker ilçe hakkında şu bilgileri aktardı:

“Harran ilçesi 1987 yılında çıkarılan bir kanunla tarihî önemi ve Güneydoğu Anadolu Projesi ile kazanacağı önem göz önüne alınarak ilçe merkezi haline getirildi.

Harran harabelerinde yapılan kazılarda şehrin rölövesi ve bazı yapıları ortaya çıkarılmıştır. Bunların önemlileri Harran Kalesi, Şehir Surları, Harran Ulucamii (Firdevs Camii), Şeyh Hayat el Harrani Türbesi, şehrin kapıları ve çarşılardır.

Harran bilim tarihinde önemli bir yeri olan eski merkezlerden biridir. Buradan yetişen matematikçiler, filozoflar, tabipler, astronomlar, Abbâsîler’in ilk döneminde tercüme ve telif hareketinde önemli rol oynamışlardır, yeni kitaplar yazmışlardır. Bu âlimler arasında bilhassa Sâbit b. Kurre ile oğlu Sinân, torunu İbrâhim ve Battânî’nin adlarını burada zikretmek gerekir.

Harran ayrıca İslâm’ın ilk dönemlerinden itibaren dinî ilimlerin önemli bir merkezi haline gelmiştir. Şehirde yetişen İslâm âlimlerinin bazıları şunlardır: Nadr b. Arabî, Ebü’l-Hasan Mahled b. Yezîd, Ali b. Îsâ el-Usturlâbî, Ahmed b. Abdülmelik, Ebû Katâde, Esed b. Furât, Ebû Arûbe, İbn Mâseveyh, İbn Hamdân ve en önemlisi Takıyyüddin İbn Teymiyye’dir.

İlkçağ’dan beri varlığı bilinen ilim ve sanatta doruk noktasına ulaşan Harran Okulu’nun adını yaşatmak gayesiyle Şanlıurfa’da kurulan Üniversiteye Harran Üniversitesi adı verilmiştir.

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, tarafından restorasyon çalışmaları sürmektedir.”

Harran’ın ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geldiğini ifade eden işadamı ŞEKER ” Harran’ı görmeden ne kaçırdığınızı anlamanız mümkün değildir” diyerek önemine vurgu yaptı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.