World News Turkey

Çin teknolojisinde ABD hakimiyeti

Çin teknolojisinde ABD hakimiyeti
4
13 Haziran 2020 - 11:57

Yarı iletken ekipmanlar, küresel ticaretin “yeni petrolü” olarak değerlendirilirken, Çin ve ABD arasındaki ticaret ihtilaflarının da merkezinde yer alıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e karşı ülkesinin çip teknolojisindeki güçlü konumunu kullanırken, Çin’in stratejik açıdan önemli bu alanda ABD’ye bağımlı olduğunu çok iyi biliyor.

Çip teknolojisinde konumunu daha da güçlendirmeye çalışan ABD, çip endüstrisine 22,8 milyar dolar yardım yapmaya hazırlanıyor. ABD’de iki partinin üyelerinin de üzerinde anlaştığı söz konusu yardıma ilişkin yasa tasarısı, 11 Haziran’da Kongre’ye sunuldu.

Çip fabrikası kurmanın maliyeti 10 milyar doların üzerinde

Çin ile teknoloji alanında stratejik mücadelenin yaşandığı bir zamanda, ABD’deki çip fabrikalarının sayısını artırmayı amaçlayan tasarı dikkati çekti.

Bir çip fabrikası kurmanın maliyeti 10 milyar doları aşarken, maliyetin büyük bir kısmını ise pahalı ve son teknoloji olan üretim ekipmanları oluşturuyor.

ABD Kongresi’ne sunulan yasa teklifi yarı iletken ekipmanlar üreten fabrikalar için gelir vergisinin yüzde 40’ının iadesini, devlet teşvikleriyle uyumluluğunu sağlamak için 10 milyar dolar federal fon yardımını ve 12 milyar dolar değerinde araştırma-geliştirme fonlamasını kapsıyor.

Çipler ülkeler arası rekabet unsuruna dönüştü

Bugün dünyada neredeyse hiçbir son teknoloji ürünü bu küçük bileşenler olmadan çalışmıyor. Bu nedenle sağlık için giyilebilir elektronikten, uçaklarda, ev ürünlerinde, araç içi elektronik sistemlere kadar teknolojinin her alanında büyük öneme sahip olan çipler, ülkeler arasındaki rekabet unsurlarından biri haline dönüşüyor.

ABD ve Çin arasındaki ilişkiler yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını çerçevesinde yeniden şekillenirken, Trump’ın, Çinli şirketlerin son teknoloji çiplere erişmesini önlemek için her türlü çabayı göstermesi dikkati çekiyor.

Bu kapsamda, Trump’ın son hamlesi Çin’in en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alan Huawei’nin Amerikalı firmaların teknolojilerini kullanmasını yasaklamak oldu. Trump’ın bu kararları almasında ana neden “ulusal güvenlik riski” olarak belirtildi.

Çipler olmadan Çin’in Teknoloji ihracatına devam etmesinin zor olduğunu bilen ABD Başkanı Trump, bu konuda Çin’e baskı yapmaya devam ediyor.

Çin teknolojisinde ABD hakimiyeti
kaynak:TRT HABER

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.